1 Eylül 2016 Perşembe

Sokak

     Bana en misafirperver kimdir yahut nedir diye soruldugunda, hic suphesiz ''sokak" yanitini veririm. Ev yanitini dogrudan veremem; cunku evlerimizde illaki bir bedel karsiliginda barinabiliyoruz... Sokaklarsa, isteyen herkese kol kanat gerebilir: kah kucuk denilebilecek yasta, oyun caginda cocuklara, yurumek, oturmak, dinlenmek, eglenmek, muhabbetin dibini gormek isteyen her yasta kisiye, yagmurda islanmak ya da karda donmak uzere olan bir kimsesize; en guzeli de her turden hayvana... Cocuklarin sevimli fakat belli bir noktadan sonra insanda kafa denen seyi birakmayan cigliklarini ceker, kimsesize dort mevsim barinak olur, yeri geldiginde kavga ceker, belediyelerin bitmek tukenmek bilmeyen altyapi sorunlarini ceker, bilimum bagiris cagiris ceker, cesitli doga olaylarini ceker... Boyle seyler soz konusu olsa bile yine de gikini cikarmaz. Dedim ya; cunku o en misafirperverdir...
     Sokaklarimiz, tecrubedir, ketumdur, en iyi gozlemcidir, en iyi dinleyicidir. Onlar, yasli bir bilge gibidir, birikimlidir. Sorsaniz bizden daha cok bilmis, gormus vaziyettedirler; ancak iyi bir ozellikleri daha: cok alcakgonullu olmalaridir. Adeta dilleri yoktur. En sirdas dosttan daha sirdaslardir.
     Bana gore ise dunyanin en guzel sokagi: bizim sokaktir. Simsek Sokak. Cunku, o benim kucuklugume, ergenligime, simdime, en guzel dostluklarima, en komik anlarima, en sir dolu anlarima, hep aradigim o efsanevi nostaljiye, sokagimizda yasayan digerlerinin bu tarz anlarina en iyi sekilde taniklik etti. Kimi zaman da yoldaslik, yarenlik etti.
     Dunyanin en guzel ve de en unlu sokaklarini getirin, yine de bizim sokakla boy olcusemezler. 221b Baker Street, Abbey Road gibi... Sohret ariyorsaniz, bizim sokak da bir parca sohret. Mevcut Cumhurbaskani'na hakkinda ortaya atilan iddialara ragmen zamaninda ev sahipligi yapti, Rahmetli Demirel'e ve dahi Kenan Evren'e bizatihi ona darbeci demeden agirlamayi bildi. Bununla da kalir mi? Sokagim, cesitli dizi cekimlerine de davetkarlik yapti. Tabii onun yerine, set oyuncularindan imzayi biz istedik; cunku o, imza istemeyecek kadar cekingen ve de sessiz.
     Sokagim, dunyanin belki de en yakisikli, en guzel sokagi... Boylu boyunca ve karsilikli uzanan adeta tarihi niteligi enikonu peydah olmus guzel evleri, ortasinda da bir o kadar yasli agaclariyla vaki olan korulugu, sokagima o yaslilara has bir cekicilik katmakta; ancak bu guzelligi yerle yeksan eden sey varsa, o da henuz yapilan rezidans ve en az 10 yil evvelce yapilan hastane'dir. Bu anlattigim guzelliklerin icine etmeyi basardilar, bir kac kurus rant ugruna. Kapitalizm degil mi iste, kaynagi yani para olsun, bir parca guzellik bile umrunda olmaz; iktifa etmeyi bile bilmez!
     Hastane, rezidans yuzunden sokagimin huzur dolu sessizligi, havaya ucup karisti... Eskiden, sakinlerinin tamaminin birbirini tanidigi o guzel sokak, simdilerde hastaneye ya da rezidansa gelen 3.tekil sahislara da ev sahipligi yapmaya basladi. Kimin eli kimin cebinde hesabi biraz da. Kiskaniyor muyum? Belki bir parca; ama biliyorum ki bu durum, yazimin basinda belirttigim gibi o muthis 'misafirperverligi' nden ileri geliyor.
     Kahrolasi kapitalizm bos kalir mi hic? Hastane bitti, gorkemli yapi bitti simdi de, guzel sokagimizin hem ismini hem 'sokak' olma vasfini elinden almaya calisiyor. Acgozlulugun yetmedi mi be lanet olasi kapitalizm? Sokagimiz, caddeye evrilirse o guzel yalinligi, nevi sahsina munhasirligi ne yazik iyiden iyiye igfal olacak; bu da sonun baslangici olacak, ne yazik ki. Emin olun sokagim, oylesine vakur oylesine magrur ki,bunu da yasinin verdigi tecrubenin bir getirisi olarak, olgunlukla karsilayacaktir; cunku o kapitalizm gibi acgozlu, saldirgan, azla kanaat etmez, yirtik degil. O, anadolu koylusu gibi mazlum, boynu bukuk bir zavalli. Ses cikarmayinca ustune gidilen kucuk bir cocuk gibi...
     Sokaklarinizi sevin ve onlari koruyun. Onlar cok yasli ve korunmaya muhtaclar, tipki kendi yaslilarimiz gibi...
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder